De Werkplekarchitecten gaan inclusief aan de slag met ondernemers en werkzoekenden
Hun motto? Doorstroming naar een reguliere job voor iedereen.Brussel, 8 september 2015. Honderd non-profit organisaties, al meer dan vijfentwintig jaar actief in de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een reguliere job, bundelen vandaag formeel hun krachten als ‘De Werkplekarchitecten’ tijdens een kick-off in de KVS in Brussel. Ongeveer tweehonderd aanwezigen zien drie werkgevers als eersten het lidmaatschapscharter inclusief ondernemen ondertekenen.
De Vlaamse regering ambieert een werkzaamheidsgraad van 76% tegen 2020. 156.000 Vlamingen, of 63% van alle werkzoekenden, zullen de stap van werkloosheid of inactiviteit naar werk moeten (kunnen) zetten. Hét motto luidt ‘doorstroming naar een reguliere job voor iedereen’. En met het duaal leren, leren op school én op de werkvloer, wordt de uitdaging compleet.
Binnen deze beleidscontext zocht en vond het Steunpunt Lokale Netwerken, de overkoepelende sectoroganisatie, een nieuwe dynamiek. Het vervelde tot het Sterpunt Inclusief Ondernemen. Zijn leden, actief op meer dan 230 locaties in Vlaanderen en Brussel, komen nu samen naar buiten als ‘de Werkplekarchitecten’.
Hun dienstenaanbod omvat werkinlevingstrajecten voor jongeren, competentieversterkende acties, werkplekleren, job- en taalcoaching, loopbaanbegeleiding, outplacement en HR-ondersteuning voor werkgevers.
De Werkplekarchitecten weten dat de samenwerking met de ondernemers cruciaal is. Daarom zetten zij een werking op die ondernemers samenbrengt met maatschappelijk gedreven dienstverstrekkers om naar een inclusieve arbeidsmarkt toe te werken. Ze riepen daartoe ook een nieuwe lidmaatschapscategorie in het leven: ‘de inclusieve onderneming’.
Drie ondernemingen ondertekenden tijdens het evenement als eersten het lidmaatschapscharter: Damhert, Dienstenthuis en Isoltechnics.
"Ikzelf vind ‘inclusief ondernemen’ een positieve benadering van het ‘probleem’ diversiteit op de werkvloer, iets wat in Vlaams-Brabant meer en meer aan de orde is, maar te stiefmoederlijk behandeld wordt door de werkgevers", meent Yves Desmet, bestuurder van Isoltechnics uit Ruisbroek.
"Dienstenthuis gaat resoluut voor een professionele, sociale en persoonlijke manier van werken. We willen zoveel mogelijk mensen aan een goede job helpen en we streven er tegelijkertijd naar om onze klanten een professionele thuishulp en efficiënte dienstverlening aan te bieden. Iedereen, jong of oud, dik of dun, diploma of niet, veel ervaring of weinig, Belg of niet... krijgt bij ons evenveel kansen", getuigt Tim Klaassen, gedelegeerd bestuurder van Dienstenthuis uit Turnhout.
Tijdens het evenement lanceerden de Werkplekarchitecten ook de nieuwe editie van het jaarlijkse sectoroverzicht ‘de Werkplekarchitecten in beeld’. In het voorwoord zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: "Het verheugt me dat het Steunpunt Lokale Netwerken kiest voor verandering en de uitdaging aangaat om de inclusieve arbeidsmarkt te realiseren samen met zijn leden, de Werkplekarchitecten, samen met ondernemers en werkgevers en in samenwerking met andere arbeidsmarktactoren."
De Werkplekarchitecten
Wat doen ze ?
De Werkplekarchitecten ondersteunen ondernemers die werkzoekenden kansen bieden via stages, opleiding op de werkplek en job- en taalcoaching. Ze coachen werkzoekenden en werkenden om een job te vinden en te houden. Ze coachen loopbaanbreed en loopbaanlang.
Wie zijn ze ?
De Werkplekarchitecten zijn meer dan honderd niet-winstgedreven organisaties die actief zijn op meer dan 230locaties in Vlaanderen en in Brussel. Ze zetten alle beschikbare middelen in om financieel interessante en kwaliteits-volle oplossingen te vinden op maat van ondernemers, werkenden en werkzoekenden. Hun winsten investeren ze opnieuw in hun sociale missie.
Meer informatie?
Contacteer Bert Boone, dagelijks bestuurder a.i. van het Sterpunt Inclusief Ondernemen vzw, via bert@dewerkplekarchitecten.be of op het nummer 0473 23 12 15.
www.dewerkplekarchitecten.be

Geen opmerkingen:
Een reactie posten