RESULTAAT ONDERZOEK UGENT, COMPAAN
& LABEUR:
Best eigen gekweekte (blad)groenten
goed wassen
Gezonde groenten en kruiden kweken in de Gentse
stadsomgeving: het kan. Toch wanneer de
zelfgekweekte groenten een goede wasbeurt krijgen. Dat blijkt uit het onderzoek dat UGent, in
samenwerking met de Gentse sociale economie organisaties Compaan en Labeur het
voorbije jaar realiseerden. De
resultaten van het onderzoek + tips voor Gentse stadslandbouwers zijn vanaf
morgen beschikbaar op de website www.stadslandbouwgent.be
.
Ondanks de vele voordelen van stadslandbouw, toonde eerder
onderzoek in andere steden die al ver staan in de toepassing van stadslandbouw,
zoals bijvoorbeeld Berlijn, aan dat groenten die door stadslandbouwers
geproduceerd worden niet steeds gezonder zijn dan deze die in de winkel verkrijgbaar
zijn. In dergelijk onderzoek werd geconcludeerd dat het eventueel nodig kan
zijn met enkele richtlijnen rekening te houden om veilige en gezonde gewassen
te kunnen kweken. Groenten gekweekt in een stadsomgeving zijn namelijk
kwetsbaar voor vervuiling door aanwezigheid van toxische elementen zoals lood
en cadmium, dit o.a.door nabijheid van
industriële activiteiten en vroeger gebruik van loodhoudende brandstoffen.
Hierdoor hebben deze metalen zich dikwijls geaccumuleerd in de toplaag van de
bodem en zijn ze ook aanwezig in fijn opwaaiend stof. Een gecontamineerde bodem
kan dus een risico vormen voor eigen gekweekte groenten, maar ook de afzetting
van gecontamineerd materiaal op het blad via de lucht.
Om te onderzoeken of in de Gentse stadsomgeving veilige,
gezonde groenten kunnen gekweekt worden, werd vorige zomer dan ook door
Compaan, het vroegere Con Brio en Labeur, in samenwerking met het Laboratorium
voor Analytische Chemie en Toegepaste Ecochemie van Faculteit
Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent een experiment opgezet. Met hulp van Gentenaars
Voor dit experiment werd de hulp van de Gentenaars
ingeroepen. Op in totaal 35
verschillende locaties in de Gentse stadskern en op enkele controlelocaties aan
de stadsrand en buiten Gent werden proefbakken opgesteld. De deelnemers
werden gevraagd om in deze bakken sla te
kweken, gezien dit bladgewas het gevoeligst is voor atmosferische
contaminatie. Recup Design, een afdeling
van Labeur, stond in voor de productie van de proefbakken. Compaan stond in
voor de verdeling ervan, alsook voor de inzameling van de stalen.
De geoogste sla werd vervolgens – voor en na wassen -
onderzocht op aanwezigheid van lood,
cadmium en enkele andere toxische elementen aan het Laboratorium voor
Analytische Chemie en Toegepaste Ecochemie van de Universiteit Gent.
Impact bodemverontreiniging uitgeschakeld via bakken
Door de sla in bakken te kweken, telkens gebruik makend van
eenzelfde potgrond, gratis aangeleverd door Peltracom, werd de
eventuele impact van bodemverontreiniging uitgeschakeld en vooral gefocust op
de mogelijke impact van atmosferische afzetting van toxische stoffen op de
kwaliteit van het gewas.
De gehaltes van de meeste
gemeten toxische elementen in de sla waren aanvaardbaar. Het loodgehalte was
echter in vele stalen wel hoog, dit vooral vóór het wassen van de slastalen.
Dit is toe te schrijven aan de atmosferische afzetting van fijn stof dat veel
lood bevat. Fijn stof zorgt voor loodvervuiling
Na wassen van de sla was het
loodgehalte in de meeste stalen echter drastisch teruggedrongen tot onder de
voedingsnorm voor bladgewassen. In nog slechts 2 van de 35 stalen werd na
wassen de norm overschreden, wat vermoedelijk te wijten is aan onvoldoende
nauwgezet wassen. Eigen groenten kweken in een stedelijke omgeving kan dus,
maar wie gezond wil eten, dient zijn groenten zeer goed te wassen. Beschut, niet te dicht bij autoweg
De groenten kweken in een
beschutte omgeving niet te dicht tegen de autoweg, om ze te behoeden tegen
overmatige afzetting van opwaaiend stof, is tevens aan te raden. Verder
wetenschappelijk onderzoek zou in de toekomst moeten uitwijzen welke factoren
de atmosferische afzetting op de gewassen beïnvloeden, hoe de aanwezigheid van
de verontreinigingen nog verder gereduceerd zou kunnen worden, en wat de
mogelijke impact van de bodemeigenschappen zou kunnen zijn bij een kweek van
gewassen in volle grond in de Gentse stadsomgeving.
Www. Stadslandbouwgent.be
Vanaf morgen gaat de website
stadslandbouwgent.be online. Op www. Stadslandbouwgent.be verschijnen de
resultaten van het onderzoek. Meteen kunnen ook de deelnemers aan het
proefproject inzage krijgen in de resultaten van hun eigen gekweekte sla. Met
behulp van enkele eenvoudige tips kunnen ze ook in de toekomst (blijvend)
zorgen voor een gezonde, eigen kweek.
Meer info voor journalisten:
Professor Gijs Du
Laing (Laboratorium voor Analytische Chemie en Toegepaste Ecochemie,
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent)
Gijs.DuLaing@UGent.be
+32 9 264 59 95
(contactgegevens enkel voor pers: contact met bevolking mbt proefopzet gebeurt via info@stadslandbouwgent.be)
Gijs.DuLaing@UGent.be
+32 9 264 59 95
(contactgegevens enkel voor pers: contact met bevolking mbt proefopzet gebeurt via info@stadslandbouwgent.be)
Barbara Vanthorre
(Con Brio)
+ 32 494 27 05 86
+ 32 494 27 05 86
Ron Hermans
(Labeur/ Recup Design)
+ 32 473 90 30 66
+ 32 473 90 30 66
Geen opmerkingen:
Een reactie posten